Tostadas

Tostada to każda tortilla wysuszona lub wysmażona na chrupko.
W Meksyku nie wyrzuca się tortilli, przerabia się je na pyszne tostady
– najsmaczniejsze z pastą z fasoli.

Pasty z fasoli używa się jako dodatek do śniadań (np. huevos rancheros), do ryżu i mięsa. Fasolką można również smarować odgrzane tortille kukurydziane Molino.

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju wlać około 4-5 chochelek fasolki razem z zalewą, dodać jedno Chile chipotle. Smażyć chwilę. Potem rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków na pastę. Dodać ser żółty – kilka plasterków. Można przesmażyć fasolkę z dodatkiem ziół,
np. oregano albo majeranku.

Składniki

Tostelle Molino 5-6
na osobę

Frijoles fritos,
smażona fasola

4-5 chochelek fasolki
z zalewą

1 chile chipotle z puszki

4-5 plasterków
żółtego sera

4-5 łyżek śmietany

Mała puszka chile serrano lub jalapeño w zalewie octowej (escabeche)

 

 

Tostelle Molino są najzdrowsze z warzywnymi dodatkami, a pięknie wyglądają w miseczkach Solokolektyw z domowymi sosami.

Molino

Jedyna w Polsce firma wypiekająca tortille

według tradycyjnej, meksykańskiej receptury.

molino@molino.pl

ul. Słoneczna 6, 32-089 Wielka Wieś