Składniki

Na 5-6 porcji

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 duża cebula pokrojona
w ósemki

¼ kg pomidorów

3-5 papryk chipotle

1 kg kurczaka z rosołu obranego z kości
i poszarpanego

Około 20 tortilli kukurydzianych Molino
lub Tostelli

Kubek kwaśnej śmietany

Tinga de pollo

Sposób przygotowania

Rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulkę i lekko zeszklić przez 5 minut. Zmielić pomidory z chile chipotle, wlać do cebuli. Dorzucić mięso. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.

 

 

Tortille Molino z kurczakiem i pomidorami ułożone na drewnianej desce

Molino

Jedyna w Polsce firma wypiekająca tortille

według tradycyjnej, meksykańskiej receptury.

molino@molino.pl

ul. Słoneczna 6, 32-089 Wielka Wieś