Zainspiruj się!

Tortilla kukurydziana to podstawa kuchni meksykańskiej.
Tej najróżnorodniejszej, wywodzącej się z czasów prekolumbijskich.
Była traktowana jako pokarm bogów.

Kobiety klęczały mieląc masę, z szacunku dla ziarna. Według Majów,  z ziarna kukurydzy i śliny Bogowie ulepili pierwszych ludzi.  W tradycji indiańskiej to Quetzalcoatl przekonał czarną mrówkę, by pokazała miejsce gdzie ukryte były złote ziarna.

Tortilla w Meksyku to świeże pieczywo, dodatek do śniadania i kolacji, baza do nieskończonej ilości dań obiadowych: quesadilli, enchilad, nachosów, tostad… Je się ją na śniadanie, obiad, kolację, jako przekąskę, z daniem głównym i jako danie główne. Jak nasz chleb do śniadania i ziemniaki do obiadu.

Można ją porwać, złożyć, zwinąć, przesmażyć, posmarować, przełożyć dodatkami. Używa się jej jako łyżki, widelca, opakowania, talerza. Nadaje się praktycznie do każdego dania, ale uwaga, Meksykanie nie jedzą tortilli na zimno (koniecznie trzeba ją odgrzać) i na słodko. Jeśli z jakiegoś powodu tortille wyschną, można ich ponownie użyć: do zup, tostad lub totopos (nachos).

Molino

Jedyna w Polsce firma wypiekająca tortille

według tradycyjnej, meksykańskiej receptury.

molino@molino.pl

ul. Słoneczna 6, 32-089 Wielka Wieś