Nasza pasja

Jesteśmy małą rodzinną firmą, wypiekającą świeże tortille kukurydziane według tradycyjnej receptury meksykańskiej. Skład: kukurydza i woda – żadnej soli, żadnej chemii.
No dobrze, niekoniecznie żadnej chemii – cichutko przyznajemy, że dodajemy całkiem sporo jednej substancji chemicznej... duuużo miłości. Miłości do dobrego
i naturalnego jedzenia. Do jedzenia, które daje zdrowie.

Piknik z tortillami Molino, założycielami Molino i paletą w roli stołu
Tostelle Molino posmarowane fasolą i guacamole na drewnianej desce.

Zdrowa kuchnia

nasze tortille są wolne od glutenu oraz innych alergenów: nasza piekarnia wypieka tylko kukurydziane placki. Zabezpieczamy je przed zanieczyszczeniem glutenem na każdym etapie. Dostawca kukurydzy dokładnie oddziela kukurydzę od innych ziaren. Kukurydza jest przesiewana w specjalny sposób, by zapewnić drugi etap kontroli. Badamy nasze tortille na obecność glutenu w Centrum Zdrowia Dziecka.

Tradycyjne
metody

Tortille przygotowujemy z niezwykłą starannością, osobiście nadzorujemy mielenie i wypiekanie. Szanujemy każde ziarenko kukurydzy, u nas nie ma odpadków wyrzucanych do śmieci, żywią się z nami znajome kury, kaczki, indyki i psy.

Tostelle z ostrą paryką, tortillero od Mamy Pilar i kolba białej kukurydzy z własnej uprawy.
Milpa-uprawa własnej kukurydzy Molino na gościnnym polu Karoliny i Shauna.

Starannie dobieramy dostawców

Nasza kukurydza jest produktem lokalnym, nie podróżuje przez pół świata, zwiększając tym zanieczyszczenie. Od początku współpracujemy z rolnikiem z Małopolski, przez pierwsze 3 lata nasza tortilleria sąsiadowała z jego polami, teraz dzieli nas 40 km. Co roku jeździmy na jego pola, sprawdzamy nasiona, z których rośnie jego kukurydza, kontrolujemy czystość magazynów. Wiemy, jaki w dany roku był sezon na kukurydzę. Wiemy, od czego uzależniona jest jej cena.

Własne
gospodarstwo

Nasze poszukiwania jakości i chęć nadzorowania całego procesu doprowadziła nas kupna gospodarstwa. Od kilku lat uprawialiśmy swoją kukurydzę na nasze potrzeby domowe, a już niedługo w Molino będziemy piec tortille dla klientów w pełni z certyfikowanego ekologicznego ziarna kukurydzy.

Molino

Jedyna w Polsce firma wypiekająca tortille

według tradycyjnej, meksykańskiej receptury.

molino@molino.pl

ul. Słoneczna 6, 32-089 Wielka Wieś