Składniki na 6-8 porcji sosu

Mieszanka sucha na mole
lub mole w słoiczku

Rosół lub wywar warzywny

Chile chipotle

Pomidor

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 98%

Kilka ziaren kakao

3–4 suche tortille kukurydziane Molino

6–7 filiżanek ryżu suchego

1 kurczak lub porcja ok. 1,5 kg
mięsa indyka

Warzywa do wywaru mięsnego
(1 cebula, 2 ząbki czosnku,
1–2 marchewki, kilka gałązek mięty i kolendry)

250 g sezamu (można mieszać pełnoziarnisty z łuskanym)

4–5 pęczków rzodkiewki

2–3 główki sałaty lodowej

ok. 50 tortilli kukurydzianych Molino

 

Mieszanka na mole

250 g suszonych papryk (ancho, de arbol, pasilla jeśli mole ma być ciemniejsze – mole negro, mulato, cascabel)

3/4 filiżanki migdałów

½ filiżanki sezamu

½ filiżanki rodzynek

Mole

Mole smakuje fantastycznie z ugotowanymi pędami kaktusa
(opuncja, nopales).

Sposób przygotowania

Ugotować kurczaka lub indyka, ok.1,5 kg mięsa (w wodzie z dodatkiem cebuli, czosnku, marchewek, kilku gałązek mięty i kolendry). Pod koniec gotowania osolić do smaku. Ugotować ryż na sypko, lekko osolić (ok. 1 filiżanki na osobę). Umyć sałatę i rzodkiewki, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, sałatę pociąć w piórka. Uprażyć sezam
(ok. 2 min na suchej patelni, by nie zbrązowiał, bo stanie się gorzki).

Przygotowanie sosu mole z suchej mieszanki

Oczyścić paprykę z ogonków, można usunąć żyły, by było mniej pikantne, można je delikatnie uprażyć (uwaga bo przypalona papryka jest bardzo gorzka). Potem na patelni opiec pomidora i tortillę. Obrać migdały ze skórki. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera, podlewamy bulionem (w Meksyku używa się drobiowego, ale doskonale wychodzi na warzywnym). I zmiksować dokładnie. Podgrzać na patelni i rozpuścić w sosie czekoladę. Uwaga, przy doprowadzaniu sosu do wrzenia, mole musi być gęste, bardzo pryska i może poparzyć. Najlepsze jest na następny dzień – jak się wszystkie smaki przegryzą. Na talerzu ułożyć ryż i mięso. Polać sosem, posypać uprażonym sezamem, udekorować sałatą i rzodkiewką. Podawać z tortillami kukurydzianymi (do tortilli nakładamy po odrobinie ryżu, mięsa, sosu i warzyw).

Wersja wegańska

Ugotować bulion warzywny. Ok 1,5 kg warzyw korzeniowych, 1 pora, 1 cebulę, 3 ząbki czosnku, gotować lekko osolone, ok 3–4 godzin. Wyciągnąć wygotowane warzywa, na bulionie lub na parze ugotować wkład warzywny – ok 1,5 kg mieszanych warzyw, marchew, kalafior, brokuł, szparagi, topinambur, w zasadzie wszystkie warzywa są dozwolone, według upodobań.

 

Mole Mamy Pilar z Queretaro, ziarna i strąk kakaowca i widelec z targu z Górowa Iławieckiego

Molino

Jedyna w Polsce firma wypiekająca tortille

według tradycyjnej, meksykańskiej receptury.

molino@molino.pl

ul. Słoneczna 6, 32-089 Wielka Wieś