Składniki

3 dojrzałe awokado

3 chile jalapeño, świeże,

1 cebulka mała, lub ćwiartka dużej

Około 10 gałązek liści kolendry

3 pomidory

2 limonki lub 1,5 cytryny (limonka lepsza)

Sól do smaku

Opcjonalnie: ząbek czosnku

Łyżeczka oliwy

Guacamole

Sposób przygotowania

Awokado obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę (ok. 1x1 cm). Pomidora pokroić jak awokado, cebulę, paprykę i kolendrę posiekać jak najdrobniej. Wycisnąć sok z limonek, dodać do niego oliwę, posiekaną paprykę i sól, zamieszać, tak przygotowany sos można zostawić na chwilę, po czym zalać wymieszane składniki. Można dodać troszkę sałaty, jeśli akurat jest w domu.

Ciekawostka

Słowo guacamole pochodzi z nahuatl, od ahuacamolli, co oznacza, sos z awokado. Również znane jest jako aguaco lub ahuaca.

 

Guacamole - ulubiona potrawa meksykańskiej kuchni, z pokruszoną tortillą Molino

Molino

Jedyna w Polsce firma wypiekająca tortille

według tradycyjnej, meksykańskiej receptury.

molino@molino.pl

ul. Słoneczna 6, 32-089 Wielka Wieś