Enchiladas verdes

Sposób przygotowania

Świeże zielone pomidory (lub zielone pomidory w zalewie z puszki,  niestety dużo gorsze
w smaku), zalać małą ilością wody, zagotować z solą i papryką ostrą, aż zmienią kolor na lekko żółty (jeżeli używamy pomidorów z puszki – podgrzać pomidory z zalewą i dodać
1-2 papryki ostre), zmiksować wszystkie składniki.

Do sosu dodać kilkanaście gałązek posiekanej zielonej kolendry i posiekaną cebulę.
Jeżeli lubimy jeść pikantnie trzeba dodać trochę papryki ostrej.

Na rozgrzany olej wrzucać podgrzane tortille, szybko obsmażyć, przełożyć do naczynia
z podgrzanym zielonym sosem. Po kilku sekundach wyciągnąć z sosu lekko namoczony placuszek, nałożyć ser(y) i mięso, zawinąć w rurkę. Polać łyżką sosu, posypać cebulką
i kolendrą, udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

Zwinięta tortilla kukurydziana Molino z nadzieniem z sera, polana zielonym sosem pomidorowym z pomidorów z własnej uprawy

Składniki

20 tortilli
kukurydzianych Molino

1/2 kg ugotowanego mięsa drobiowego

1/4 kg serów (wymieszany, pokruszony twaróg, ser żółty, bundz, parmezan)

Pęczek kolendry

2 małe cebule

500 ml meksykańskiego sosu z zielonych pomidorów-salsa verde

Olej do smażenia

Sos

1 kg zielonych pomidorów – miechunka pomidorowa lub1 puszka zielonych pomidorów w zalewie

1-2 strączki świeżej papryki ostrej jalapeńo lub serrano

1 cebula

Pół pęczka kolendry

Łyżeczka soli

Do dekoracji

200 ml śmietany

Posiekana kolendra

Posiekana cebulka

 

Molino

Jedyna w Polsce firma wypiekająca tortille

według tradycyjnej, meksykańskiej receptury.

molino@molino.pl

ul. Słoneczna 6, 32-089 Wielka Wieś